2014. április 30., szerda

El Escorial

San Lorenzo egészen közel van Madridhoz. A városka igazán rendezett, hangulatos, és mivel magasan fekszik, remek a kilátás. A palota pedig lenyűgöző. Rengeteg műkincs mellett a legérdekesebb talán az, hogy szinte az összes spanyol király itt nyugszik a Panteón Realban. A helységben igazi királyi pompával teremtettek méltó nyughelyet számukra: aranybevonat, vörös jáspis és fekete márvány.
A városka látnivalóit két felvonásban tekintettük meg: egyszer "csak úgy" kimentünk, mert egyébként is Madrid északi részén volt dolgunk. Útközben minden évszakot láttunk, pedig március utolsó hetéről beszélünk. Madridban szinte nyár volt, ragyogó napsütés, pólós idő. Lelkileg teljesen tavaszra hangolva pattantunk be az autóba, irány San Lorenzo. Ahogy egyre feljebb jutottunk a hegyekben, és havas autók jöttek szembe, előttünk pedig a havas csúcsok tornyosultak, nem hittünk a szemünknek. Egy kiadós eső (mennydörgéssel körítve, mint egy igazi nyári zivatar...) már útközben éreztette, hogy nem minden annyira tavaszi, mint gondoltuk. Felérve San Lorenzoba, havasesőhöz is volt szerencsénk, olyan igazi "vízszintesen eső" novemberihez.
A viszontagságok után végül megérkeztünk, de látva a palota méretét, úgy döntöttünk, hogy a nyitvatartásból hátralévő 1 óránál többet érdemel (ezt jól gondoltuk!), így ez alkalommal az óvárosban sétáltunk kicsit. Hogy hűek legyünk a spanyol tempóhoz, beültünk egy cukrászdába, ahol Peti szembeszállt egy féltégla méretű habos süteménnyel. A sütemény nyert, és Peti ezt a vereséget azóta is meglehetősen fájlalja. :)
A második felvonásban szakadó eső fogadott minket. Nem is bántuk, hogy beltéri program mellett döntöttünk, és hogy már láttuk a várost és a kilátást, amiből a fejünkre ült felhő miatt semmi sem maradt aznapra. Persze vannak kerengők és hangulatos belső udvarok a palotában, amik változatossá teszik az épületet, amiken át lehet sétálni - normál esetben. Szakadó esőben, amikor a ruhatár a túlsó sarokban van, neked pedig át kell jutnod úgy, hogy nem is vagy benne teljesen biztos, hogy tényleg ott vár az áhított ernyő, és az udvarka közepén hömpölyög a víz, mindezek a hangulatos, fedetlen részek kevésbé kellemesek...
Mindamellett, hogy az El Escorial vitathatatlanul gyönyörű műemlék, praktikusan közelítve a dolgot: a madridi nyári hőség elől ide érdemes lesz elmenekülni hűsölni.
Itt egészen jó képeket találtok a palotáról. Igen, van hó itt is, mi is láttuk! Tényleg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése