2014. április 13., vasárnap

Madrid by car

Peti sokáig nem találta a szót az itteni vezetési stílusra. Abban az egyben biztos volt, hogy IDEGESÍTŐ!!! Szerintem talán a hirtelenség a jó szó arra, amit csinálnak.
De lépjünk egyet vissza, hogyan is van szervezve az autós közlekedés? A sávok csak kb. irányadóak, nem fontos tartani. A mérnökeiket is üdvözöljük: a lámpától elindulsz 3 sávon, és marad belőle 2 a kereszteződés túl oldalára. A 3, 4, stb. sávos körforgalmak pedig igazán kalandosak, főleg menet közben lámpákkal, középre visszafordító sávokkal fűszerezve. Mindez nem is lenne baj, hisz például Varsóban láttunk mi már olyan körforgalmat, aminek a közepén villamos száguld keresztül tábla, lámpa stb. jelzés nélkül (szerencsére túléltük...). Az egyetlen probléma, hogy spanyol sofőrkollégáink minden további nélkül kijönnek a legbelső sávból, keresztül a 3 másikon, hogy ők akkor most itt kifáradnának a körforgalomból, hogy folytathassák útjukat. Mindezt természetesen index nélkül.
A "nem engedek be senkit" mentalitásukkal kapcsolatban pedig a napokban megtudhattuk a helyiektől, hogy ők tényleg nem engednek be senkit, hanem ki kell tenni az indexet, ami azt jelenti, hogy "Jövök, és szóltam is, hogy jövök!!!", majd behúzni az orrát és kész. Ha engednek, ha nem, te szóltál, és jössz... Hát jó, ezt még szoknunk kell.
Azt viszont meg kell hagyni, hogy a madridi körgyűrűk szuperek. 3 sáv, 90-120-as tempó és nem egyet nem tudnak befejezni, mint otthon, hanem 3 körgyűrű van. Viszont a sávok használatában közel sincs olyan fegyelem (viszonylagos sem), mint otthon. 120-as táblánál lazán megy a tötyörgés a belső sávban, és száguldás a szélsőben... Kicsit nehéz követni.
A parkolás pedig egyszerűen egy vicc. Az alap az, hogy NINCS HELY! SOHA! SEHOL! (Értsd bevásárlóközpont, ahol elméletileg egy hatalmas betonplaccon mindenki lazán elfér, de szombat délelőtt bizony nem elég nagy a placc...) Emellett (vagy épp ezért?!) ők úgy parkolnak, hogy a legkisebb helyre is beférnek: kocc elöl, kocc hátul és kész is. Sértetlen autót ritkán látni. A mieink még bírják, kérdés, hogy meddig... :)
Összességében úgy gondolom, hogy az úthálózat minősége teljes mértékben ellensúlyozza a közlekedési kultúra furcsaságait, szóval we take it easy!

2 megjegyzés:

  1. :-) Javasolnám a dodgemeknél megszokott gumisávval körbetekerni a tütüket! :-) Cupp, Noémi

    VálaszTörlés
  2. Mindenképp megfontolandó! :) Tegnapi "élményem" helyi mellett ülve az autóban, miután elöl-hátul koccal leparkolt: "I did not want to touch that car but..." :D

    VálaszTörlés